Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Απρ-2024 20:04

    Alphabet: Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα $2 τρισ.

    Alphabet: Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα $2 τρισ.
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:42

    Η Alphabet ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισ. δολάρια την Παρασκευή, καθώς η ισχυρή έκθεση αποτελεσμάτων διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η μητρική εταιρεία της Google θα είναι ένας σημαντικός παίκτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο άνω του 10% στα 171,90 δολάρια, με αποτέλεσμα η αποτίμησή της να ανέλθει στα 2,14 τρισ. δολάρια. Η άνοδος πρόσθεσε σχεδόν 187 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες προσθήκες αξίας σε μία ημέρα στην ιστορία του χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 23% φέτος, σε σύγκριση με την άνοδο 5,5% του δείκτη Nasdaq 100.

    Το ορόσημο των 2 τρισ. δολαρίων έρχεται μετά τα χθεσινά αποτελέσματα της εταιρείας, όπου τα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες χάρη στη δύναμη της μονάδας cloud-computing. Η ζήτηση του cloud τροφοδοτήθηκε από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Alphabet χαροποίησε επίσης τους επενδυτές με την ανακοίνωση μερίσματος και ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 70 δισ. δολαρίων.

    "Η Alphabet έχει εξαιρετικά καλή διαχείριση, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της είναι απολύτως εκπληκτικές και διαθέτει τεράστιο προϋπολογισμό R&D, οπότε ενώ κανείς δεν ξέρει ποια εταιρεία θα έχει τα καλύτερα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, είναι δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς εναντίον της", δήλωσε ο Wayne Kaufman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Phoenix Financial Services.

    Ενώ η μετοχή ξεπέρασε το επίπεδο των 2 τρισ. δολαρίων σε ενδοημερήσια βάση το 2021 και ξανά νωρίτερα αυτό το μήνα, αυτή θα είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που η Alphabet θα κλείσει πάνω από αυτό το επίπεδο. Κάτι τέτοιο τη βάζει σε μια σπάνια λίστα - μόνο η Apple, η Microsoft, η Saudi Aramco και η Nvidia έχουν ξεπεράσει το όριο. Η Nvidia - που καθοδηγείται από την τεράστια ζήτηση για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της - ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια νωρίτερα φέτος, ενώ η Amazon.com Inc. δεν απέχει πολύ από τα 2 τρισ. δολάρια.

    Η πορεία προς τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν κάπως δύσκολη. Η μετοχή ήταν ευμετάβλητη εν μέσω ορισμένων επικρίσεων υψηλού προφίλ σχετικά με τις προσφορές τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και πριν από την τελευταία έκθεση, ορισμένοι επενδυτές είχαν αμφισβητήσει την ικανότητά της να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η OpenAI σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, παρά τις μεγάλες δαπάνες στον τομέα εδώ και χρόνια.

    Η Wall Street παραμένει σε γενικές γραμμές θετική για τη μετοχή, καθώς σχεδόν το 85% των αναλυτών που παρακολουθούνται από το Bloomberg συνιστούν αγορά. Τόσο τα κέρδη όσο και τα έσοδα αναμένεται να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό κάθε χρόνο έως το 2026.  

    Επιπλέον, η μετοχή συνεχίζει να μοιάζει με ευκαιρία. Οι μετοχές διαπραγματεύονται περίπου 23 φορές πάνω από τα εκτιμώμενα κέρδη, γεγονός που την καθιστά μία από τις φθηνότερες από τις αποκαλούμενες "Magnificent Seven.". Η μετοχή διαπραγματεύεται επίσης με έκπτωση σε σχέση με τον Nasdaq 100 και βρίσκεται μόνο λίγο πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ